20.9.06

Med hovedet oppe i røven?

En Martin Johs. Møller har på sin blog skrevet en slags anmeldelse af Viggo Madsens bog "Grænsefladning", en bog som jeg af flere grunde har haft tæt inde på livet. Martin Johannes skriver bl.a.: "At Viggo Madsen modtog Bukdahls Bet – den smalle litteraturpris 2006, synes at være helt på sin plads, hvis man vel at mærke tænker på omfanget af bogen, Grænsefladning. Ikke siden Christian Leths Land har jeg set en bog, hvori der rent fysisk står så lidt. Jesper Fabricus’ illustrering synes mystisk og lige så usammenhængende og eksperimenterende (tilsyneladende med hænderne bundet på ryggen – selvom det netop ikke skulle være meningen) som teksterne...Det er et noget tyndbenet projekt."
Fint nok at han ikke kan lide bogen og illustrationerne (Selv synes jeg, det er en sær, smuk og sublimt gennemført bog), men hvornår er det blevet et kriterie for en bogs kvalitet, hvor meget eller hvor lidt, der står på siderne?
I så fald får jeg da også et problem med anmelderne m.h.t. min netop udkomne bog. Men det gør jeg nu nok alligevel, så pyt.

8 kommentarer:

Martin Johs. Møller sagde ...

Min omtale af Grænsefladning (og man kan vel dårligt kalde det en anmeldelse) er i sandhed ret subjektiv. Det er en fejl, at jeg ikke har fået slettet "rent fysisk" foran min konstatering af, at der stort set ikke står noget i bogen. Det havde jeg tænkt mig at gøre, men glemte det - det vil ske senere i dag. Jeg ved, at det er et stort arbejde at lave bøger og det er forståeligt, at du bliver fortørnet over min tilsyneladende affejning af lige netop den her. Jeg kan for øvrigt godt lide Viggo Madsen og var faktisk med til lanceringen af bogen, hjemme hos Svend-Allan Sørensen tror jeg det var. Han vil desuden forhåbentlig være gæst til den næste FLY-oplæsning, som jeg er med til at arrangere på Café Optimisten. Vi har i hvert fald talt løst om det.

Jeg bilder mig ikke ind, at jeg er i stand til at fælde domme (eller noget som helst i den retning), og jeg ved da godt, at mange synes at Grænsefladning er mægtigt lækker. Den ser også meget moderne ud. Desværre har jeg svært ved at se forbindelsen mellem illustrationerne og teksterne. Mest af alt ligner det to gensidigt uafhængige projekter. Teksterne er luftige, nærmest forsvindende, og jeg vil, som jeg også gør på min blog, anbefale læsere at starte et andet sted i Viggo Madsens forfatterskab.

For øvrigt skriver jeg også, at jeg er klar over, at jeg måske lyder lidt højrøvet i min omtale - skulle det ikke være godt nok til at kunne slippe for mavesure reaktioner?

mvh
en Martin Johs. Møller

Peter H. Olesen sagde ...

Jeg forbeholder mig ret til - til enhver tid - at være mavesur, bitter, menneskefjendsk og have andre uædle følelser i min egen blog. Det er bl.a. også dét, der ligger i navnet Overdrevet. Jeg mener også, at når man stikker hovedet frem og f.eks. fælder domme over bøger o. lign., så må man være forberedt på at blive stillet til ansvar og evt. få igen.
Forfattere og andre kunstnere er de største mimoser jeg kender, altså lige fra anmeldere.
Og så mener jeg stadig at det ikke er størrelsen, det kommer an på. Og Grænsefladning er en bog jeg endnu ikke er blevet færdig med.

grønspættegeneral john howland sagde ...

vi andre blev færdige med grænsefladning efter ca. 10 minutter, hvilket var mer end rigeligt i forhold til madsens samlede forfatterkskab, som martin møller meget rigtigt pointerer (har du overhovedet læst andet af ham?!)

du burde have andet at tage dig til end at skrive selvmedlidende, præmenstruelle indlæg - f.eks. skrive ordentlig texter og do. musik.

at du ikke kan kende forskel på skidt og kanel - en unægtelig betydende digters mindre betydelige værker - men straks du har fundet noget på bunden af kummen (el. flyttekassen) skal udbasunere hvilket fantastisk værk du har sat i verden, tyder på at der er noget råddent bag...

well, hvis det giver dig kredit i de fiselidderære (københavner?)kredse hvor du får sneget dig ind, skyldes det ikke dine kunstneriske evner, ej heller en bog som grænsefladning, med dens slaskede look og overskredne holdbarhed.

men sådan er der jo så meget - det er jo heller ikke fordi hverken abbedissens forlag eller bandet o-o har gjort sig bemærket med bidrag til verdenshistorien eller eftertiden. bekendelsernes dage er ovre. der er ikke plads til ringe kunstnere og pladderhumanist hit-parader.

du forbeholder dig ret til at optræde præpubertært på din (offentligt tilgængelige) blog, well det samme gør jeg, undertegnede

john howland sagde ...

og by the way: det er ALTID størrelsen det kommer an på!

john howland sagde ...

størrelsen af røvhul kunne man måske sige...

(og tag så mjm's kritik som en mand, ellers må du sku oprette en profil på digte.dk, hvor du kan få afløb for dit mindreværd)

Peter H. Olesen sagde ...

Har du det bedre nu, spejder?

Anonym sagde ...

indeed - det var rart at komme af med det - må du kvæles i din succes,)

scoutgeneral jh sagde ...

me that is