20.2.07


Farvel til Kalundborg Langbølgeradio

Jeg var kun interesseret i at arve een ting efter min mormor og morfar, plakaten som i hele min barndom havde hængt i bryggerset i deres lille hus i Skive. Plakaten er skabt af den store danske mester indenfor genren, Aage Rasmussen, i 1958 og det var vel oprindeligt en slags turistplakat for Kalundborg by. Der optræder kun tre billedelementer på plakaten: Den fem-tårnede kirke, en færge og forrest i billedet sendemasten fra Kalundborg langbølgesender.
Min morfar, Gunnar Hollerup, arbejdede fra 1930´erne til de tidlige 50´ere på Kalundborg radiofonistation, hvorefter han og familien, heriblandt min 14-årige mor, flyttede til Skive. Her var han med til at opbygge Skive-senderen, som blev hans arbejdsplads ind til pensionen.
Har man nogensinde har taget færgen fra enten Århus - eller tidligere fra Juelsminde - til Kalundborg, vil man uden tvivl huske de høje sendemaster, som møder en ved indsejlingen til byen. På landtangen Gisseløre undenfor byen troner disse over 100 meter høje master op. De blev rejst i 1927 og som altid her i landet, når markante bygningsværker opføres, under stor debat. Nu har de stået der i knap 80 år og er efterhånden blevet en del af byens skyline, en del af billedet på Kalundborg. Forleden, d. 15. februar, ophørte Danmarks Radio med at sende på lang- og mellembølge. Deres tid er ovre, folk udenlands kan lytte til DRs programmer på internettet. Sådan er det. Nye tider. Som altid.
Noget andet er, hvad man nu skal gøre med sendemasterne. De har ikke længere en funktion, de står bare der og står. Derfor er der planer fremme om at skrotte dem. Jeg synes, de skal blive stående - nej, ikke p.g.a. min morfar og min families historie - men fordi de, ikke ulig den gamle Lillebæltsbro, er smukke på en næsten futuristisk måde, og fordi vi har for få landemærker i dette flade land. Mest af alt måske fordi masterne er nogle af de få vidnesbyrd fra en særlig periode i nyere historie.
Der er i disse år en stigende interesse i og aktivitet for at bevare bygningsværker fra industrialiseringen - 2007 er således udnævnt til Industrikulturens år - og samtidig taler man med rette om tiden nu som Informationssamfundet. Masterne i Kalundborg er nogle af de tidligste fysiske eksempler på Informationssamfundets gryende epoke her i landet. Alene af den grund bør masterne bevares. Fortiden er ikke kun kirker og bindingsværkshuse.

Læs mere her:
Ingeniøren
Kalundborg Folkeblad
og debatten kører på
DR

3 kommentarer:

Martin Petersen sagde ...

Radio Kalundborg
Her er de unge mænd på livets agterstavn
Det er den gamle tvivl der gi'r dem fælles navn
Landet bag dem synger "Hold jer fra det åbne hav"
Mens natten hvisker "Rejs" med hvert et åndedrag

Sæt sejl og nyn en sang
Vi ses måske engang

Et allersidste glimt af lys på den mørke kyst
En sidste regnfuld duft af sommernat og høst
På dækket står de så og hælder vin i deres sår
En fjern transistor stiller ind på Kalundborg

... Love Shop, fra dengang jeg ikke kunne blive ældre hurtigt nok.

Peter H. Olesen sagde ...

Jeg husker godt sangen. Der var vist planer om en single på et tidspunkt og jeg foreslog faktisk Jens at bruge den omtalte plakat, men det blev aldrig til noget.

Martin Petersen sagde ...

Det blev deres andet singleudspil. Genhørte 1990 af samme grund i dag - den er ikke ældet helt så godt som jeg mente, men stadig en gedigen popplade.