31.10.06

Jeg går en tur i byen. Først venstre fod, dernæst højre. Venstre, højre, venstre, højre. Jeg hilser på de fleste. 17 herrer og 17 fruer. Jeg blinker til børnene, fem purke og fem piger. Jeg klapper otte hunde på hovedet og otte katte. Jeg hilser på en hjemløs og på en boligspekulant. Jeg giver hånd til præsten og fanden selv. Jeg deler og sol og vind lige. Så går jeg hjem. Første højre fod, så venstre. Højre, venstre. Højre, venstre.

Jeppe Krogsgaard Christensen interviewes på gaffa.dk om sin nye bog En nat bliver det sommer.







I den føromtalte bog savner jeg stærkt den fine sangskriver Thomas Thomsen fra Pluto!

Flere nye ord og udtryk vedr. blogpolitik

At blogge sig
At lægge hovedet på bloggen
Bloghoved
Blogkering

En passant

Det sker oftere og oftere, at jeg på min færd gennem det sjællandske landskab og tilværelsen iøvrigt bliver passet op af tilfældige fremmede, som spørger:
"Hvad er de redaktionelle principper bag din blog?"
Mit høfligste svar er som regel: "Hvad rager det dig?"

I dag

I dag udkommer en bog, som jeg tidligere har omtalt her på bloggen, nemlig Jeppe Krogsgaard Christensens En nat bliver det sommer med undertitlen “Ind i en ny dansk sangskrivning”. Forfatteren, som er musikkritiker og cand. mag i dansk har interviewet “ti af tidens toneangivende sangskrivere”, her forstået som tekstforfattere - og altså heriblandt undertegnede.
Jeg har bladret lidt i bogen og har - selvfølgelig - læst kapitlet med mig selv pænt grundigt og kan faktisk godt genkende mig selv i de fleste af udtalelserne. Selvklart har mine sætninger været igennem en redigering og sammenfatning, og jeg fremstår derfor nok lidt bedre formuleret og mere begavet, end jeg egentlig er. Men det er til at leve med.
Kun et par mindre udtalelser vil jeg ikke lægge ryg til. Om Kim Larsen siger jeg åbenbart: “Han er nu ikke det helt store for mig”. Det passer ikke, jeg har altid holdt Larsen højt!
Og så er der nogle udtalelser omkring at føle “skam” over vellevned. Alm. dårlig samvittighed, måske nok - men decideret skam, nej - det er sgu lidt for kristent til mig.
Nå men, køb bogen!

30.10.06

Fra bagsideteksten

"Leo Gray, en funktionær inden for socialvæsenet, er på vej hjem fra et fagligt møde og en nat med Erna, hans elskede. Han vender om for at være sammen med hende på ny, kører galt, bliver indlagt på hospitalet som et håbløst tilfælde: stum og uden førlighed. Leos kone, Viola, er på vinterferie.
Sådan kunne et resumé af HYRDER begynde.
Men det burde ikke kunne fortsættes.

HYRDER er en roman fra vor tid, helt nøjagtigt fra tiden mellem februar og august 1969. Den foregår blandt mennesker i alderen 14-65, men hovedparten er mellem 35 og 45.
Sådan kunne HYRDER også beskrives. Forhåbentlig er der ingen, der vil fortsætte.

Leo Gray er bogens hovedperson.
Indtil videre.
Hvem skal ikke have lov til at være hovedperson?
Men det er ikke det, HYRDER betyder."

Dagens kup

Peter Seebergs Hyrder i en slidt, men original Arena-udgave.
Købt hos den lokale - og eneste - antikvar for 5 kr.

Nye verdener, nye ord, samme gamle magtkampe

Bloghierarki, bloghierarkik(k)er, bloghierarkisk ...

Blogmob, blogmobber, blogmobbet, blogmobning ...

Blogsnob, blogsnobber, blogsnobbet, blogsnobning ...

Blogselektion, blogselektiker, blogselektiv ...


[Fortsæt selv]

"Nu er jeg ikke religiøs, tilfældigvis, men jeg anser hver og en af os for at være temmelig lidt forstående over for - ja, over for det hele, fra det små til det store. Og denne mangel på forståelse resulterer i, at man må se med en nysgerrig afventen på verden. Hvis man anser sit sted for relativt usikkert, anskuer man tingene med en vis ydmyghed. Ydmyghed lyder lidt lusket, og jeg er sådan set ked af ordet, men jeg kan ikke finde et bedre ... Ydmyghed giver den lille mulighed, at man ikke ser sig blind og ikke kører for hårdt på..."

- Pelle Gudmundsen-Holmgreen, komponist

[Til Marie Tetzlaff i Politiken 29.10.06]

29.10.06












... Nu falmer skoven trindt i ord og toner

og sankes nu i lade og i lo
og supermarkeds-sommerkollektioner
bli´r langt om længe lagt til ro
og træerne de venter ligeså stille
og våbenindustrien pukler tungt
og året løber ud for lys og dage
du ruller en smøg
kun fem blade tilbage

[fra "Drage i flugt", åbningsnummeret på Plutos album Ingen ved hvorhen, 2006]

28.10.06

"Jeg gider ikke kalde mig ateist ... Hvis man er et menneske, der ikke tror på astrologi kalder man sig heller ikke ikke-astrolog, vel?
Religionen er den eneste slags overtro som alle andre åbenbart skal forholde sig direkte til. Det vil jeg ikke"

Sam Harris, amerikansk forfatter til bl.a. "The End of Faith"

[fra interview med Martin Krasnik i Weekendavisen 20. - 26.10 2006]














Er Pluto en diskvalificeret planet, en Disney-hund, et legendarisk album fra How Do I - eller et fint lille dansk band?
Ja, ja, ja og ja. Vi spiller sammen med sidstnævnte i aften i Vanløse Kulturhus - lige ved S-togsstationen. Koncerten begynder allerede kl. 20.

25.10.06



Henrik og Peter fra Olesen-Olesen gør grejet klar til Lyd+Litteratur-festivalen

24.10.06

LYD+LITTERATUR #5

Olesen-Olesen medvirker på årets Lyd+Litteratur-festival i Århus.
Litteratur på scenen - LIPS - arrangerer igen i år i samarbejde med musiktidsskriftet Geiger 2-dages festivalen, som med deres ord "fokuserer på krydsfeltet mellem litteratur, musik og lydkunst". I år udelukkende med danske kunstnere.
Det foregår på Musikcafeen i Mejlgade torsdag d. 23/11 og fredag d. 24/11.
Olesen-Olesen optræder fredag aften.

Tristan T
Galoperende nerver

galoperende nerver
og børn der vil væk
der er ingen der mindes
dengang kursen på kys steg



galoperende nerver
og han kom først men han tabte
den kogende fod og den dansende kind
tager sig en swing om
udtryk og indtryk gir hånd

fri for fornuften er jeg glad
uden cykel uden shampoo uden bad


[© Jan Laursen & Bo Hauge Laursen/Tristan T]

Oh, no! It´s the Eighties!

1980´erne har jo længe været over os som utidigt nostalgisk fænomen, som retro-chic, kitsch og inspirationskilde. Unge mennesker, som knap var født da det forkætrede årti begyndte, stjæler med arme og ben og mixer med udogmatisk åbent sind (og en ofte forbavsende historieløshed!) og indimellem opstår der faktisk noget, der gør at vi der på godt og ondt oplevede perioden på nærmeste hånd, pludselig kan se nye og især andre kvaliteter i det brogede årti. Andre gang tænker man: Lad det ligge.

Tidligere i år udsendtes tidsdokumentet, Alt, en dobbeltcd med den jyske dadapop-trio Tristan T, fornylig vendte Fritz Fatal tilbage - og i går udkom så på det entusiatiske Odense-pladeselskab Tryghed & Tristesse (sic!) en cd med det hedengange Århus-band De Må Være Belgiere.

23.10.06

Dagens avis-digt

muteret klamydia
Slagsmål med bowllingkugler og poolkøer
Det har været et kanon svampe-år


Dagens fejllæsning

Hyggestøj


22.10.06

I kø i Aldi
Østtysk retroæstetik
Kun for kendere


Næsten bedre end Nobelprisen

Den danske skuespiller Mads Mikkelsen spiller jo superskurken Le Chiffre i den kommende James Bond-film Casino Royale. Et af skurkens alias´er - afslørede et kort klip fra filmen i aftenens TV-Avis - er
Højholt!


Vi er blevet gjort opmærksomme på at Olesen-Olesen er en del af den såkaldte Copenhagen Music Week, som løber af stablen i perioden 25/10 til 2/11 - og således passende falder sammen med MTVs store European Music Awards-show som jo i år sendes fra bl.a. Rådhuspladsen i København.
Under overskriften Blitz - Singing Poets afholder Vanløse Kulturhus den kommende weekend en to-dages festival med dansksproget musik. Lørdag aften spiller Olesen-Olesen (som trio) og Pluto (som duo). Koncerten begynder kl. 20, Pluto spiller først og entreen er sølle 40 kr.

Ukorrekt anarkistisk observation

I betragtning af at de ikke går ind for ejendomsret, er det utroligt, hvor meget de autonome klamrer sig fast til een bestemt bygning på Nørrebro i København.


20.10.06

Endnu en grundig anmeldelse af apropos alt, denne gang af Steffen B. Pedersen på geiger.dk.

19.10.06

Lille biografisk oplysning

Sjovt f.eks. hvordan digte om en have i een anmelders hoved kan give associationer til "livet på villavejen".
En have er ikke altid en have. Ihvertfald ikke nødvendigvis en have på en villavej. Selv har jeg ikke boet i et parcelhuskvarter, siden jeg flyttede hjemmefra i 1980. Når der optræder en have som rekvisit, metafor, undskyldning (whatever) i min nye bog, er det sandsynligvis - i det omfang jeg selv er herre over det skrevne - en have så langt ude på landet væk fra alle naboer, at det vil være noget af en tilsnigelse at tale om villaveje. Men hvad hjertet er fuld af...(Husk at skrive kronik om: "Parcelhuset i vores hoveder")

Rasmus Graff - digter, blogger, kunstner m.m.m. - har begået en anmeldelse, og en ret god læsning, af apropos alt til Aalborg-magasinet Skopets november-nr., men allerede nu kan man læse den her.


- skrev jeg mockende og kom selv til at skrive melddeler i stedet for meddeler (Men nu er dét så også rettet!

Forsker: Menneske-racen deles i to

19. okt 12:38 Videnskab Om 1.000 år vil der være en elite af høje, slanke, smukke og intellegente mennesker, mener forsker.


- meddeler politiken.dk. netop nu.
Så kan man spekulere på om den pågældende journalist selv regner sig blandt de "intellegente"...

(Nå, nu er stavefejlen rettet, men det var da sjovt, så længe det varede)


18.10.06

Litteraturnu.dk har anmeldt min bog apropos alt her.


Der findes et par Larsen´er i dansk rock. Den anden hedder Torsten og han er sanger og sangskriver i Overdrevets danske favoritensemble Larsen and Furious Jane (Et næsten lige så dårligt bandnavn som Olesen-Olesen!).
I morgen kan man opleve Larsen and Furious Jane på det nye Gimle i Roskilde - og på Morningside Records site kan man netop nu downloade bandets første ep I Wouldn´t Sit At Home and Take It fra 2001. Ganske gratis.

17.10.06


Olesen-Olesens St. Selvhadstour*

  • Torsdag 26/10 kl. 16: Spil Dansk, Albertslund Bibliotek, Albertslund [Duo]
  • Torsdag 26/10 kl. 20: Spil Dansk, Pilegården, Brønshøj [Duo]
  • Lørdag 28/10 kl. 20 : Vanløse Kulturhus [Trio] - med Pluto
  • Tirsdag 7/11 kl. 20: Bramsnæs Bibliotek, Kirke Hyllinge [Trio]
  • Fredag 10/11 kl. 21: 1000Fryd, Aalborg [Trio]
  • Lørdag 11/11 kl. 21: Café Smagløs, Århus [Trio]
  • Torsdag 23/11: TBA [Trio]
  • Fredag 24/11: TBA [Trio]
  • Lørdag 25/11 kl. 21: Badstuen, Odense [Trio]
  • Fredag 8/12 kl. 22: Klub Leif, Musikcafeen, København [Kvartet]

* eller hvad turneen nu ellers kommer til at hedde,
hvis den da overhovedet kommer til at hedde noget.


Dansk Folkeempati

16.10.06

Han kan bestille en øl på 8 - 9 sprog. Det kan han.


13.10.06

Hver mand sin fodbold, som dadaisterne sagde.


Dagens Leonard

If you are young and you don´t happen to be Arthur Rimbaud
we would prefer not to hear from you
and if you do happen to be Arthur Rimbaud
we defintely do not want to hear from you

[Tekst til uärbödigt selvporträt af den aldrende Leonard Cohen i bogen "Book of Longing", 2006]

12.10.06

Idéhistorikeren og digteren Morten Riis - i frivilligt eksil paa Bornholm - omtaler paa sin blog min nye bog.

Kan man savne noget man aldrig havde?
Kan man andet?

Visse dage er dada en död ting, overstaaet historie. Kunsthistorie. En spöjs, men stövet idé i montren paa et menneskeforladt museum.
Andre dage er det saadan: Jeg bliver aldrig färdig med dada!

Erkendelser I - III

I. Jeg lärte vel egentlig aldrig at flirte.
II. Jeg havde aldrig et stamvärtshus, jeg var aldrig stamgäst.
III. Jeg fik aldrig et fornuftigt og afbalanceret forhold til spiritus og kvinder.

[Fortsättes]

Een af de mest roste film her i byen pt. er den tyske film "Sehnsucht" [Det smukkeste tyske ord/Det smukkeste sprog for netop dét ord]
Forsiden paa den lokale tabloidavis BZ i gaar: Hunde-klo Berlin [I Berlin lever, regner man med, 400.000 hunde]
Indimellem - ja, faktisk ret ofte - bliver man trät af firser bz/punk/anarchist-trash/retro-ästetik [Giv mig imposante, renskurede nyrenoverede paläer og domkirker!]

11.10.06

Dagens Leonard

Always after I tell him
what I intend to do next,
Layton solemnly inquires:
Leonard, are you sure
you´re doing the wrong thing?

[fra Leonard Cohen: "Book of Longing", 2006]

Pladderhumanisme
I gaar stod han saa endelig frem, vinderen af sidste uges kämpeprämie i det tyske Lotto-spil. Han er 41 aar, fra Westphalen og sygehjälper. Han har trods gevinsten - 31,7 millioner Euro - ikke tänkt sig at holde op med at arbejde. Verden har sikkert ogsaa mere brug for sygehjälpere end millionärer.

10.10.06

I aften er det, fortäller en SMS mig, 32 aar siden min äldste ven Lars var til sin förste rockkoncert. Det var med The Sweet i 1974 i Idrättens Hus i Vejle. Tyggegummibanden varmede op. Det var, kommer jeg i tanke om, ogsaa min förste koncert. Nu sidder Lars og venter paa, at Ryan Adams & The Cardinals gaar paa scenen i Köbenhavn, mens jeg sidder her paa netcafeen mät af Schweineschnitzel mit Kartoffelsalat - igen paa Schwarzwaldstuben - og et par Bier vom Fass. Ryan spiller i Berlin paa söndag, han er födt i 1974. Lars og jeg en del aar tidligere.

Dansk zen

Jeg: Hvad skal jeg göre?
Mester: Har du drukket din kaffe?
Jeg: Ja, mester.
Mester: Saa vask koppen, din mor arbejder her ikke!

Thousands

Out of the thousands
who are known,
or who want to be known
as poets,
maybe one or two
are genuine
and the rest are fakes,
hanging around the sacred precincts
trying to look like the real thing.
Needless to say
I am one of the fakes,
and this is my story

- Leonard Cohen

[fra "Book of Longing", 2006. Udk. senere i aar som "Längslens bog" paa Gyldendal]

9.10.06

Raad til ung sangskriver

Hvis man ikke sätter sig ned og skriver noget
faar man ikke skrevet noget.

Kässspätzle und 1 Rothausbier vom faß

Overdrevets Lille Berlin-roman I
Ronnie er paa vej til SO36. Han ved ikke han er död. Han er paa vej for at se New York Dolls. Paa SO36 hvor Sods alias Sort Sol allerede for over femogtyve aar siden fik en öldaase i hovedet, for ikke längere at spille rendyrket punk. Ronnie er död og han er paa vej. Selv sidder jeg med valget: Imbiss eller Kneipe.

Mimik

Hun har lidt for megen styr paa sin forstillelse.
Hun maa väre skuespiller.


Traumstadt

Efter museumsbesöget:
Kvinden ved siden af mig i bussen har Picasso tegnet
allerede i begyndelsen af forrige aarhundrede
og husene vi passerer er farvelagt
af samtidige Klee.



Ich bin auch ein old-timer

Jeg ved ikke hvad jeg ligner!

8.10.06

Robert Walser maa vente
Sol i haven ved Literaturhaus i Sophienstraße en civiliseret söndag formiddag i oktober. Jeg har spist mine röräg og drukket snart to kopper kaffe. Alt er godt. Jeg savner kun mine solbriller og et sted at rette min taknemmelighed.

Nögtern

Jeg kan lide den tyske höflighed.
En vis markeret afstand.
Det er formelle er i orden.

6.10.06

Die Gitte

Hvis jeg selv ku välge
ville jeg i en snäver vending
straks og uden töven
ta den unge Gitte Henning

Kebabträume
Det bedste maade at läre et nyt land, en ny by, ja et nyt folk at kende paa er via deres kökken. Jeg sörger derfor for saa vidt muligt at spise en döner hveranden dag. I gaar blev det dog til en falaffel. Til gengäld köbt hos dada falaffel.

5.10.06

Vi presser citronen
Olesen-Olesen spiller 2 koncerter torsdag d. 26. oktober, som er den mere eller mindre officielle Spil Dansk-dag.
Kl. 16 - 17 kan man höre os paa Albertslund Bibliotek og om aftenen kl. 20 paa Pilegaarden i Brönshöj.
*
Olesens versus Pluto
Nu kan vi löfte slöret for, hvem det er, vi deler scene med lördag d. 28. oktober i Vanlöse Kulturhus. Det er nemlig fine Pluto, som denne akustiske aften stiller op som duo (Derfor har vi for en sikkerheds skyld valgt at stille op som trio!)

En smule har ogsaa ret?
Under overskriften Lyriksmuler har Ole Møller for Dagbladenes Bureau d. 26/9 anmeldt min bog og skriver:
"Undertitlen på Peter H. Olesens nye digtbog "apropos alt" lyder sådan: "Korte og endnu kortere digte", og det kan man som læser kun bekræfte. Det er lige før, at nogle af digtene er så korte, at de slet ikke er der, for eksempel dette: "Traditionen utro". Ja, det er et digt! Eller hvad med dette: "Jeg har valgt at være ulykkelig". Det virker, som om Olesen har samlet alle sine smuler af ord og fejet dem ned i denne lille digtbog. Meget sprogarbejde er der ikke tale om i de valgte eksempler.Det er svært at finde en linje i Peter H. Olesens nye bog. Der er lidt om selve skriveprocessen for eksempel i dette uddrag af et af digtene: "Hver gang jeg skriver solsort eller om den/ er det en hilsen til mestrene men også/ til virkeligheden: I går måtte jeg for anden/ gang indenfor kort tid begrave en solsort..." Der er også en del naturdigte, og det er her, der er lidt at hente for læseren: "Efter at det faldt i stormen/ har vi ladet det ligge/ og det ligger der endnu:/ Paradisæbletræet kæntret/ på plænen/ med sine små uspiselige frugter".Peter H. Olesens bog er lille af omfang, og jeg vil mene, at den også indholdsmæssigt hører til i den lyriske småtingsafdeling.Der er er ikke nok på spil i denne udgivelse. Men i glimt antydes det dog, at der muligheder for noget større og bedre. Lad os se det, når tiden er inde."
Nu har jeg saa faaet de to typer anmeldelser jeg forventede:
a) Skomager bliv ved din läst
og b) Det er alt for kort og smaat til at väre godt.
Saa er dét paa plads.

4.10.06

Stenfjäs

Jeg ser i spejlet
at jeg ligner
en voksen mand

Jeg viser
ikke aabenlyst
min latter

Overdrevets Lille Berlin-digt
- Tilegnet Ronnie

Jeg er i Berlin
Min tunge krop og mit store ködfulde
hoved er i Berlin
og min pik er her
Min pik er med mig her i Berlin
men först og fremmest min mave
og min törst



New York Dolls spiller her i byen i näste uge. Da de i sin tid kom frem var jeg lidt for ung til dem. Nu er jeg lidt for gammel. Saadan gaar det.

3.10.06

To-tre timer hver formiddag
i selskab med Leonard Cohen
paa femte sal med udsigt
over Berlin

Dagens gerning pt.

2.10.06

Schäufele mit Sauerkraut und Bratkartoffln paa Schwarzwaldstuben i Kurt Tucholskystraße!

Frank Arnesen og Mads Mikkelsen i lufthavnen. Ogsaa paa vej ud. De saa begge hammergodt ud. Selv havde jeg aldrig vaeret stoerre, tungere, mere oppustet. Det var bare en bagskid fra Odense og en forrygende koncert med en vital Niels Skousen og hans velspillende og velklädte band. Straks ankommet til Berlin en currywurst, senere en döner og siden hen i fjernsynet: Nana Mouskuri (Brillerne er ikke blevet mindre med aarene), Der Alte-krimi og Nazareth med "Love hurts". Indeed. Berlin bleibt Berlin, men nu med 4 internetcafeer pr. 100 meter.